fbpx
Cele mai bune alternative la WhatsApp
sâmbătă, 30 ianuarie 2021
Messaging app

Care sunt cele mai bune alternative la WhatsApp? Iată o listă de idei!

Dacă nu ai aflat deja, îți spunem noi: WhatsApp își schimbă politica de confidențialitate, iar noua politică va fi implementată începând cu data de 8 februarie 2021. Pe scurt, WhatsApp va dezactiva conturile utilizatorilor care nu acceptă termenii și condițiile care presupun utilizarea datelor în comun cu Facebook. Această nouă prevedere a produs un val de revoltă la nivel global, nu mai puțin de 25 de milioane de utilizatori au ales alte variante în 3 zile.

Ce presupune noua politică de utilizare a datelor?

Pe scurt, WhatsApp implementează schimbări care privesc mediul de afaceri, comerțul. Datele vor fi împărtășite cu Facebook, însă doar cele legate de achizițiile făcute prin intermediul WhatsApp. Asta va avea ca rezultat reclame personalizate pentru utilizatori.

Câteva puncte cheie:

  • chat-urile rămân în continuare inaccesibile atât pentru echipa WhatsApp cât şi pentru cei de la Facebook, indiferent de forma acestora: text, audio sau video;
  • agenda și jurnalele de utilizare ale aplicației de către utilizatori nu vor fi împărtășite;
  • utilizatorii europeni sunt privilegiați în sensul că există anumite limitări ale împărtășirii datelor între WhatsApp și Facebook, mai multe decât în cazul utilizatorilor non-europeni.

WhatsApp privacy

Desigur, vestea bună este că există și alternative la WhatsApp, alternative pe care le prezentăm în continuare.

Signal logo

SIGNAL – o aplicație apropiată de WhatsApp din punct de vedere al caracteristicilor

În cazul în care nu ai auzit de Signal până anul acesta, cu siguranță schimbările politicii de confidențialitate ale WhatsApp ți-au adus în atenție această aplicație pentru că milioane de oameni au ales să migreze în direcția ei. În spatele aplicației Signal este o organizație non-profit finanțată prin donații de către comunitate, ceea ce oferă transparență totală asupra codului.

În ceea ce privește avantajele aplicației Signal trebuie să știi că spre deosebire de WhatsApp permite crearea de grupuri cu până la 1000 de participanți.

În plus, Signal are aplicații pentru toate platformele și se pot face apeluri video direct de pe calculator.

Alte motive ale utilizatorilor de a fi prezenți pe Signal?

Mesajul este criptat de la expeditor până la destinatar, iar decriptarea lui se poate face exclusiv pe device-ul destinatarului (criptare end-to-end). Acest lucru înseamnă că această criptare se face independent de orice server. Tehnologia care implementează criptarea este folosită și pe WhatsApp, fiind dezvoltată de echipa Signal.
Pe aplicația Signal mesajele sunt stocate pe telefon și statusul nu este vizibil celorlalți utilizatori.

TELEGRAM, o altă variantă pe care să-ți muți activitatea

Aplicația Telegram s-a aflat în mijlocul unui scandal din cauza faptului că statul rus dorea acces la servere, însă cetățenii ruși care au fondat Telegram au mutat serverele în scopul protejării utilizatorilor. Trebuie să accentuăm faptul că serverele nu sunt în Rusia, ci sunt împrăștiate în mai multe state.
Acum că am făcut un scurt istoric al aplicației, să ne oprim asupra chestiunilor mai tehnice.

Făcând o mică comparație WhatsApp – Telegram – Signal, trebuie să menționăm că Telegram conține cele mai multe caracteristici.

Telegram este o aplicație open-source, însă serverul nu. Spre deosebire de WhatsApp și Signal, Telegram nu folosește criptarea end-to-end, decât în cazul opțiunii Secret chats (discuții secrete), însă datele sunt toate criptate.

Am accentuat faptul că aplicația Telegram are cele mai multe caracteristici dintre aplicațiile amintite, iar cele mai importante dintre acestea includ și faptul că grupurile permit până la 200.000 de participanți. În afară de aceste grupuri mai are și opțiunea de canale, iar în ambele categorii se pot efectua sondaje.

Spre deosebire de Signal nu are interfață în limba română, cel puțin deocamdată. De cealaltă parte, o asemănare între cele două este că apelurile video pot fi făcute atât pe telefon, cât și pe desktop.

Telegram are stickere animate la 60 fps (cadre pe secundă) și se discută posibilitatea monetizării acestora. În acest moment aplicația e finanțată de către fondatori, iar dacă se va realiza monetizarea, o parte din bani vor merge către creatorii stickerelor și restul către echipa Telegram.

Spre deosebire de Signal și WhatsApp, Telegram oferă posibilitatea creării unui nume de utilizator care poate fi împărtăşit cu ceilalţi, pentru o legătură directă fără să îţi expui numărul de telefon pe internet. Link-ul pentru chat direct este sub forma: https://t.me/username

Mesajele transmise prin Telegram sunt stocate în cloud sau în telefon, în funcție de setările preferate. Mesajele pot fi modificate chiar și după trimiterea lor, iar chat-urile se pot organiza în dosare.

În plus, există și opțiunea de modificare a aspectului aplicației.

Dacă WhatsApp a pierdut teren în urma modificării politicii de confidențialitate, utilizatorii caută, în mod normal, alternative. Am prezentat Telegram și Signal deoarece le considerăm ca fiind funcționale și utile și vin cu o serie de avantaje în plus față de WhatsApp pentru mesagerie zilnică. Datorită faptului că are mai multe caracteristici și asigură securitatea datelor, Telegram este cea mai bună variantă dintre cele trei aplicații prezentate. Securitatea, libertatea și intimitatea sunt valori pentru care trebuie să milităm și să căutăm alte variante atunci când ni se pare că datele noastre sunt puse în pericol în vreun fel.

Caracteristici

Membrii grupuri

Notificări inteligente în grup

Mesaje fixate în partea de sus al chat-ului grupului

Chat-uri fixate

Stare utilizator

Văzut ultima dată

Posibilitatea de a-ţi ascunde numărul de telefon

Dosare pentru chat-uri

Creare nume de utilizator pentru a împărtăşi cu ceilalţi

Mesaje care se autodistrug

Autocolante animate

Sondaje în interiorul chat-ului de grup

Editare mesaj după ce a fost trimis

Ştergerea mesajelor de către administratorul grupului

Aplicaţii desktop

Apelare din aplicaţii desktop

WhatsApp

256

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

MacOS & Windows

Parţial (în stadiul Beta)

Signal

1000

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

Cancel icon

MacOS, Windows & Linux

Telegram

200 000

MacOS, Windows & Linux

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share This